Resepi Kek Pisang sedap dan mudah.
Bahan-bahan:
4 biji pisang emas/ awak
gula secukup rasa [1cwn]
1 cawan minyak masak
4 biji telur
1 1/2 cawan tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu besar air limau nipis
1 sudu teh esen vanilla
Cara-caranya:
1. Panaskan oven ke suhu 185 darjah Celcius api atas bawah.
2. Sediakan loyang 4 persegi. sapu nipis dengan margerin dan alas kertas minyak atau kertas biasa AA
3. Kisarkan gula, telur, minyak di dalam 'blender' hingga putih. (3-5 minit)
4. Tuang ke dalam mangkuk. Masukkan campuran tepung. Kacau rata .
5. Masukkan pisang yg tlh dilenyek, esen vanila dan air limau. Gaul sebati.
6. Tuang adunan ke dalam loyang dan masak dalam oven selama 45 minit atau hingga keperangan.
*Cucuk bahagian tengah kek dengan lidi untuk mengetahui kek masak sempurna atau tidak.
No comments:
Post a Comment