Bahan-bahan
- 500g daging disalai dan dipotong kecil
- 1 biji bwg besar
- 5 ulas bwg putih
- 4 sb serbuk kunyit
- 10 biji cili padi [ikut suka nak pedas tahap mana]
- 2 btg serai dititik
- santan drpd 1 biji kelapa
- sekeping asam keping
- garam + perasa + gula
- air secukupnya
-Terung dipotong panjang [ikut suka]
Cara-caranya
- kisar halus bwg merah ,bawang putih dan cili padi
- Panaskan minyak dan tumis bahan kisar.
- Masukkan serbuk kunyit , serai dan asam keping
- Masukkan daging , masukkakan terung
- Tambah garam + gula + perasa
- Masukkan sedikit air jika mahu
- Masukkan santan pekat dan kacau hingga masak.
Resepi Daging salai masak lemak cili api bersama terung,resepi masakan daging,resepi masak lemak cili api
No comments:
Post a Comment