Bahan-bahan ( 5-6 org makan)
3 ketul ikan pari(ikut saiz yg disukai)
7 biji cili padi
2 biji cili merah
5 ulas bawang kecil
2 keping asam keping
1/2 paket serbuk kari ikan
belacan(sebesar ibu jari tangan)
segenggan daun kesum
setangkai bunga kantan
sebiji timun
garam dan bahan perasa
2 mangkuk air
Cara-caranya:
-kisar cili padi,cili merah,belacan dan bawang
-masakkan bhn kisar bersama2 rempah dengan api perlahan hingga cili dan rempah masak
-masukkan asam keping
-tambahkan air
-masukkan ikan pari
-masukkan daun kesum dan bunga kantan
-tambah garam dan perasa
-potong timun menyerong dan masukkan dlm asam pedas
-biar mendidih sehingga ikan dan timun masak, hidangkan.
7 biji cili padi
2 biji cili merah
5 ulas bawang kecil
2 keping asam keping
1/2 paket serbuk kari ikan
belacan(sebesar ibu jari tangan)
segenggan daun kesum
setangkai bunga kantan
sebiji timun
garam dan bahan perasa
2 mangkuk air
Cara-caranya:
-kisar cili padi,cili merah,belacan dan bawang
-masakkan bhn kisar bersama2 rempah dengan api perlahan hingga cili dan rempah masak
-masukkan asam keping
-tambahkan air
-masukkan ikan pari
-masukkan daun kesum dan bunga kantan
-tambah garam dan perasa
-potong timun menyerong dan masukkan dlm asam pedas
-biar mendidih sehingga ikan dan timun masak, hidangkan.
No comments:
Post a Comment