Bahan-bahan:
2 inci halia
6 ulas bawang putih
2 sk serbuk jintan putih,
6 ulas bawang putih
2 sk serbuk jintan putih,
2 sk serbuk jintan manis,
2 sk serbuk ketumbar
2 sk serbuk cili kering brand baba's ,
2 sk serbuk lada sulah atau serbuk lada hitam
2 sk serbuk cili kering brand baba's ,
2 sk serbuk lada sulah atau serbuk lada hitam
2 sb serbuk kari ayam-
1 biji lemon
4 sb tairu (yogurt - yg plain tu)
3 helai daun kari
1/2 biji bawang besar - dimayang
garam secukup rasa
minyak secukupnya utk menggorang
ketul ayam ikutlah nak banyak mana
Cara-caranya:
1 biji lemon
4 sb tairu (yogurt - yg plain tu)
3 helai daun kari
1/2 biji bawang besar - dimayang
garam secukup rasa
minyak secukupnya utk menggorang
ketul ayam ikutlah nak banyak mana
Cara-caranya:
blendkan bawang putih dan halia.
gaulkan kesemua bahan - bahan pada ayam termasuk bawang putih dan halia yg diblend tadi, perahkan jus lemon dan perapkan sebentar sekitar 30 minit pun cukup. saya selalu tak perap. lepas gaul terus goreng pun still terasa sedapnya.
goreng sampai masak. siap.
semasa menggoreng, anda akan dapat kerak - kerak yang tertanggal dari ayam tu. kerak tu sedap sangat dimakan bersama nasi dan kuah kari ayam atau ikan.
gaulkan kesemua bahan - bahan pada ayam termasuk bawang putih dan halia yg diblend tadi, perahkan jus lemon dan perapkan sebentar sekitar 30 minit pun cukup. saya selalu tak perap. lepas gaul terus goreng pun still terasa sedapnya.
goreng sampai masak. siap.
semasa menggoreng, anda akan dapat kerak - kerak yang tertanggal dari ayam tu. kerak tu sedap sangat dimakan bersama nasi dan kuah kari ayam atau ikan.
No comments:
Post a Comment