Resepi Kek Pelangi ~ Rainbow Cake
430gm tepung gandum all purpose
4 sudu kecil baking powder
1/2 sudu teh garam
250gm mentega
340gm gula kastor
375ml susu segar
5 biji putih telursuhu bilik
2 sudu teh esen vanila/badam
pelbagai pewarna ikut suka anda
serbuk koko secukupnya
400ml whipping topping cream- diputar hingga kembang utk sapuan pd kek
loyang 8" untuk bakar
Cara-cara
- Ayak tepung, baking powder dan garam,ketepikan
- Pukul mentega dan gula hingga gebu,masukkan esen vanilla dan masukkan telur putih satu persatu putar hingga sebati
- Masukkan tepung tadi selang seli susu segar hingga sebati
- Bahagikan adunan sama banyak 6 mangkuk dan buatkan pelbagai warna berlainan
- Tuang setiap adunan dlm loyang berlainan utk dibakat.setiap loyang dibakar selamam 15minit pada suhu 170'C
- sejukkan semua kek dan lapiskan serta hiaskan ikut suka anda.
resepi kek pelangi, resepi kek, rainbow cake receipes, resepi kek gebu dan sedap serta mudah,
No comments:
Post a Comment