Bahan-bahannya:
Labu kuning di kupas dan buangkan bijinya.. Potong memanjang
Minyak untuk menggoreng
Garam
1 cawan tepung gandum
3/4 cawan tepung beras
3 tbsp tepung jagung
3 tbsp minyak
1/3 tsp serbuk kunyit
Air secukupnya
( kalau nak cair boleh guna 1 1/2 cawan air yer.. kalau nak pekat pula.. kurangkan jumlah airnya tu )
Cara-caranya:
Gaulkan labu dengan sedikit garam. Ketepikan.
Sementara itu.. Campurkan tepung gandum, tepung jagung, tepung beras dan garam.
Gaul sebati.. Kemudian tambahkan air sedikit demi sedikit.
Masukkan minyak dan serbuk kunyit. Gaul sebati.
Panaskan minyak.. Celupkan labu ke dalam adunan tepung.
Goreng sehingga kekuningan.
Angkat dan toskan.
Makan dengan cicah sos cili/kicap pedas.
No comments:
Post a Comment