Recent Posts

Jom singgah sini | twenty2december™

Tutorial blog cara buat header transparent guna Photoscape dan Paint.Net





Tutorial ni agak panjang sebab saya tuto utk photoscape n paint.Net skali ok..,sila bersabar okey.

Tutorial blog cara buat header transparent guna Photoscape dan Paint.Net

1. Jika belum ada software ini sila download dulu okey - Photoscape dan Paint. Net dan klik sini untuk download Font cantik.

2. Open Photoscape :

-klik Editor


-Klik Menu > New Photo



-Pilih saiz yang kita mahu





-Masukkan picture yang kita nak,klik pada Object > ikon Photo [sekiranya ambil imej dari folder lain ]



- Jika nak buat imej sendiri guna photoscape pun boleh guna Menu Icon yang ada tu.
- Masukkan imej yang anda nak dan edit ikut suka,bila dah siap jangan lupa Save.



3. Open Paint.Net :

- Klik pada Open untuk buka file imej yg kita buat guna Photoscape tadi.


- Klik pada button Magic Wand di Menu Icon sebelah kiri tu .


- Kemudian halakan dan klik pada bahagian imej yang mahu kita transparentkan.
- Bahagian yg kita klik utk transparent tu akan highlight,kemudian klik pada icon Scissor [gambar gunting] di menu atas.


- Klik pada imej dan ia akan jadi background kotak2 cam kat gambar ni,maksudnya imej ni dah jadi transparent dah.Untuk ruang yang kecil2 tu sila guna ikon Zoom kat Menu Icon tepi tu untuk transparent.


- Bila dah siap jangan lupa Save As dan pilih Format Png.


-Boleh Log in blog anda dan ke Design dan masukkan header macam biasa.

4. Letak Fb Like Page atas Header


- Jika dah ada Fb Page sendiri,terus ke Plug in fb anda dan kosongkan semua bahagian yg perlu anda tick pada box setting tersebut, ini untuk kita dapatkan Fb Like button yang paling simple.Just masukkan url anda sahaja.


- Get code dan masukkan pada HTML/ Javascript di bahagian atas Header anda.Jika anda tiada Add a Gadget di atas Header,sila klik sini untuk tutorial tersebut.

5. Jangan lupa save !



2 comments:

deedaereeka^_^ said...

thanks.. sgt berguna....
do follow me back http://deedahaleeda.blogspot.com/

.::: Princess MOMOY :::. said...

sis nape tak ada pun icon menu kat sebelah tepi kanan tu . saya punya kosong jer sudut tu